ANAYASAL TEMELLER VE SOSYAL POLİTİKANIN YAPISI: “HAKLAR, EŞİTLİK VE REFAH DEVLETİ"


Creative Commons License

Ataç İ., Aslan Ö.

Sosyal Politika Alanında Uuslararası Araştırmalar -IV, Doç.Dr.Gülşen AYDIN, Editör, Eğitim Kitabevi, Konya, ss.175-190, 2025

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2025
  • Yayınevi: Eğitim Kitabevi
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Sayfa Sayıları: ss.175-190
  • Editörler: Doç.Dr.Gülşen AYDIN, Editör
  • Polis Akademisi Adresli: Evet

Özet

Sosyal politikanın anayasal temelleri, hakların, eşitliğin ve refah devletinin yapısını şekillendirmede oldukça önemli bir konudur. Bu ilkeler, hükümetlerin sosyal adalet, ekonomik güvenlik ve tüm vatandaşlar için eşit fırsatlar sağlamadaki rolüne rehberlik yapmaktadır. Farklı siyasi sistemlerde anayasal çerçeveler, hükümetlerin kaynakları nasıl dağıtacağını, sosyal hizmetleri nasıl düzenleyeceğini ve temel hakları nasıl koruyacağını belirleyerek sosyal politikalar için yasal dayanak sağlamalıdır. Anayasa hukuku ve sosyal politika arasındaki etkileşimin, bireysel özgürlükler ve kollektif refah arasındaki dengenin yanı sıra sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin ele alınmasında devlet müdahalesinin kapsamı üzerine daha geniş ideolojik tartışmaları yansıttığı bilinmektedir.

The constitutional foundations of social policy are crucial in shaping the structure of rights, equality and the welfare state. These principles guide the role of governments in ensuring social justice, economic security and equal opportunities for all citizens. In different political systems, constitutional frameworks should provide the legal basis for social policies by determining how governments allocate resources, regulate social services and protect fundamental rights. The interaction between constitutional law and social policy is known to reflect broader ideological debates over the balance between individual liberties and collective well-being, as well as the scope for state intervention in addressing social and economic inequalities.