Bilişim Teknolojileri ve Etik: Bilişim Teknolojilerinin Güvenlik Hizmetlerinde Kullanımının "Etik Boyutu" ve "Sosyal Sonuçları"


CERRAH İ.

Polis Bilimleri Dergisi, cilt.4, sa.1-2, ss.137-155, 2002 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 4 Sayı: 1-2
  • Basım Tarihi: 2002
  • Dergi Adı: Polis Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.137-155
  • Polis Akademisi Adresli: Hayır

Özet

Birçok teknolojik gelişmede olduğu gibi, bilişim teknolojilerinin de insan hayatına olumlu katkılarının yanı sıra bazı 'bireysel' ve 'toplumsal' olumsuz etkileri bulunmaktadır. Sağlıklı bir şekilde kullanılmayan ve yasalar ile denetlenmeyen teknoloji kullanımının bireyin fiziki ve ruh sağlığı üzerinde yapabileceği olası olumsuz etkilerden başlayarak, toplumsal barış ve bütünlük üzerine kadar uzanabilen sonuçları bulunabilmektedir. Çok gelişmiş teknolojik imkanlara sahip olan * güvenlik mensupları* bireylerin özel hayatları hakkında düne göre hayal bile edilemeyecek bir kolaylıkta çok detaylı bilgiler elde edebilmektedirler..Suç ile mücadele için kaçınılmaz olan bu tür teknolojilerin kullanımı, gerekli yasal düzenlemeler yapılmaması ve 'meslek ahlak ve ilkeleri' ile kontrol edilmemesi durumunda yeni ve daha farklı insan hakları ihlallerini doğuracaktır. Teknolojinin güvenlik hizmetlerinde kullanımının yaygınlaştırılması bir zorunluluk olmasına karşın, muhtemel 'etik' sorunlar ve olumsuz 'sosyal etkiler' göz önünde bulundurularak gerekli önlemler çok geç kalınmadan alınmalıdır.
Use of information technology in police services has dramatically increased in recent years. Today, use of sophisticated computers is not a luxury but an inevitable part of routine policing. Modern police services heavily depend on technology to collect and store the huge amounts of information essential for effective policing. By creating a capacity for analysis, data driven police departments can use their resources more effectively and efficiently. The use of DNA fingerprints, crime mapping, Global Positioning Systems (GPS), and Close Circuit TV (CCTV) systems are just some of the many possible examples. However, along with the fast and better services achieved with advanced information management systems come some serious ethical dilemmas and negative social side effects for both individuals and society. Widespread use of technology may transform police officers into machine,further distancing the police function from society and thereby contributing to the corresponding alienation of individual police officers and police departments from society. This article aims to draw attention to the use and abuse of technology by both the state and police departments. Lack of legal and political control related to the use of technology may create legal and ethical problems, such as the invasion of privacy and violation of civil rights and liberties for personal gains. Excessive use of surveillance technology, even if it is legal, may change society into surveillance society and may result in the erosion of legitimacy for technology-dominant political systems.