Öğrenme Teorileriyle Yetişkin Eğitiminin Keşfi, Leyla Yılmaz Fındık, Editör, IGI Global yayınevi, Pennsylvania, ss.135-162, 2024
Albert Bandura’nın Sosyal Öğrenme Teorisi (SLT), öğrenenlerin çevrelerindeki insanları gözlemleyerek ve sosyal etkileşimleri aracılığıyla bilgi edinip davranışlarını ve tutumlarını nasıl değiştirebileceklerine odaklanır. İnsanların davranışları, sosyal medya araçları ve sözlü yönergeler "model" olarak adlandırılabilir ve öğretilmek istenen davranışlar "model alınan davranışlar" olarak kabul edilir. Öğrenme ortamındaki hem model alınan davranışlar hem de bu davranışlara verilen tepkiler, öğrenenlerde davranış veya tutum değişikliklerine yol açabilir. İstenilen sonucun gerçekleşme olasılığını artırmak için dört adım önerilir: dikkat, hatırlama, yeniden üretim ve motivasyon. Bu adımlar birbiriyle iç içe geçmiştir ve öğrenmeyi etkiler. Bu nedenle, SLT’yi benimseyen öğretmenler öğretimlerini bu dört adımı göz önünde bulundurarak planlamalı, kendi rollerinin birer model olduğunun farkında olmalı ve öğrenme ortamlarını, öğrencilerin dikkatini artıracak, hatırlama sürecini kolaylaştıracak, davranışı yeniden üretmelerini teşvik edecek ve son olarak onları motive edecek çeşitli stratejilerle zenginleştirmelidir.
Albert Bandura's Social Learning Theory (SLT) focuses on how learners can acquire knowledge and change their behaviors and attitudes by observing people around them and through their social interactions. People's behaviors, social media tools, and verbal instructions can be called as models, and the actions desired to be taught are regarded as modeled behaviors. Both the modeled actions and reactions to those actions in learning environment can lead to behavior or attitude changes in learners. In order to increase the likelihood of the desired outcome, four steps are suggested: attention, retention, reproduction, and motivation. All these steps are intertwined, and affect learning. Therefore, teachers embracing SLT should plan their teaching considering these four steps; be aware of their roles as models; and enrich learning environments by adapting diverse strategies to increase learners' attention, to ease the retention process, to encourage the reproduction of the behavior and lastly to motivate learners.