2. Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Kongresi, Bingöl, Türkiye, 19 - 20 Ocak 2023, ss.415-441, (Tam Metin Bildiri)
21. Yüzyılın en önemli hadiselerinden biri şüphesiz küresel bir krize dönüşen Covid-19 salgınıdır. 2020 yılında yerküreye yayılan salgının önlenmesi adına alınan tedbirler onu sağlık krizinin ötesine taşımıştır. Devletlerin bu dönemde almak zorunda kaldığı tedbirler hem ulusal hem uluslararası ölçekte birtakım siyasi ve ekonomik sonuçlar doğurmuştur. Özellikle toplumsal huzursuzluğun, istikrarsızlığın, yapısal sorunların hakim olduğu ülkelerde salgının ekonomik ve siyasi sonuçları daha hızlı ve sarsıcı bir biçimde hissedilmiştir. Bu anlamda salgından en fazla etkilenen MENA ülkeleri içinde yer alan Tunus’ta salgın, ekonomik ve siyasi sorunlar üzerinde çarpan etkisi yapmıştır. Esasında Tunus, 2011’den bu yana bölgedeki otoriter rejimlerin devrilmesi sonrası görece demokratik ve istikrarlı bir yönetim tesis eden rol model ülke olarak bilinmektedir. Lakin devrimin üzerinden geçen on yılda siyasi geçişte önemli ilerlemeler kaydedilse de ekonomik geçiş buna ayak uyduramamıştır. En nihayetinde Tunus’ta 2019 yılında ekonomik hoşnutsuzluğun seçim sonuçlarına yansıması ile siyasi anlamda parçalı ve istikrarsız bir ortam hakim omuştur. Bu istikrarsız ortamda, halkın mevcut siyasilere karşı hoşnutsuzluğundan, yapısal sorunlara karşı şikayetinden ve politikacıların fikir ayrılıklarında ve çekişmelerinden istifade eden Cumhurbaşkanı Kays Said, Tunus’taki demokratikleşme trendini otoriterleşme yönünde değiştirmiştir.
Bu çalışmada, Covid-19 salgınının ekonomik ve yapısal sorunları derinleştirerek, Tunus’ta gözlemlenen otoriterleşme üzerindeki hızlandırıcı etkisi ve salgın ile aralarındaki bağ tespit edilmeye çalışılacaktır.
Beyond any doubt, one of the most important events of the 21st century is the COVID-19 pandemic, which has turned into a global crisis. The measures taken to prevent the pandemic that spread to the world in 2020 carried it beyond the health crisis. The measures that the states had to take in this period had some political and economic consequences both on national and international scales. Especially in countries where social unrest, instability and structural problems are dominant, the economic and political consequences of the pandemic were felt more rapidly and shockingly. In this sense, the pandemic had a multiplier effect on economic and political problems in Tunisia, which is among the MENA countries most affected by the pandemic. Actually, Tunisia is known as a role model country that established a relatively democratic and stable administration after the overthrow of the authoritarian regimes in the region since 2011. However, although significant progress has been made in the political transition in the decade since the revolution, the economic transition has not kept pace. At the end, in Tunisia in 2019, with the reflection of the economic discontent on the election results, a politically fragmented and unstable environment prevailed. In this unstable environment, President Kays Said, who took advantage of the public's discontent with the current politicians, the complaints against structural problems, and the disagreements and conflicts of the politicians, changed the democratization trend in Tunisia towards authoritarianism.
In this study, the accelerating effect of the Covid-19 pandemic on the authoritarianism observed in Tunisia by deepening the economic and structural problems and the link between them will be tried to be determined.